logo_nav

Nationaal Park Plitvicemeren

Het nationaal park Plitvice meren bevindt zich in de bosrijke heuvels tussen de bergen Kapela en Pljesvica. Vanuit Zadar is het ongeveer 1,5 uur rijden tot aan de watervallen, vanuit Split ongeveer 3 uur. De excursie start rond 8:15 uur en duurt de gehele dag.

Plitvice excursie vanuit Zadar of Split

De Plitvicemeren bestaat uit 16 meren die trapsgewijs in elkaar overlopen door middel van prachtige watervallen, cascades en riviertjes. De bovenste meren bevinden zich op dolomietsteen, terwijl de onderste meren zich op mergelsteen bevinden. Dit prachtige geheel wordt omringd door een schitterend bos. De hoogste waterval heeft een hoogte van 78m en en in het canyon waar de meren doorheen gaan bevinden zich 14 grotten. Het unieke fenomeen van de Plitvice meren is de helderheid en de kleur van het water, zelfs op het grootste meer is het zicht meer dan 8 meter diep. UNESCO heeft Plitvice op de werelderfgoedlijst voor natuur geplaatst en het nationale park wordt gerekend tot een van de mooiste ( zo niet het mooiste) gebieden van Europa.

Inbegrepen bij de excursie zijn het vervoer naar de watervallen, brandstofkosten, chauffeur en lokale belastingen. Er zal ook een professionele engels sprekende gids aanwezig zijn die een wandelroute heeft uitgestippeld. Mocht je er voor kiezen om zelf het park te ontdekken dan is dit geen enkel probleem. Niet inbegrepen zijn de entreekosten voor het park. Die liggen in het hoogseizoen (juli-aug) op ongeveer €24,- per volwassenen. Kinderen van 7 – 18 jaar hebben een gereduceerd tarief van €12,- en kinderen tot 7 jaar kunnen gratis naar binnen.

Plitvice wandelroutes

Er zijn verschillende wandelroutes te lopen welke door het hele park worden aangegeven. Er zijn een aantal categorieën gebaseerd op de tijd dat je wilt lopen. Gemiddeld duurt een route 3 – 4 uur maar ook voor de ervaren wandelaars zijn er genoeg mogelijkheden met routes van 6 – 8 uur. Inbegrepen bij de entreekosten zijn een eenmalige boottocht en route met een treintje. Op de kaart worden deze weergegeven met een stippellijn. Afhankelijk van de gekozen route kom je zowel bij de boottocht als de tocht met het treintje. Het park kent een aantal regels waarvan de belangrijkste zijn dat men niet mag zwemmen, vissen en kamperen.Het mooie van de Plitvicemeren is dat het park in alle jaargetijden te bezoeken is. Zo heeft elk seizoen zijn charmes. In de herfst stroomt er bijvoorbeeld extra veel water over de watervallen en zijn in de zomermaanden de azuurblauwe meren extra helder als het zonlicht over het meer straalt.

Er zijn rondom het park verschillende accommodaties te vinden. Zo zijn er een aantal hotels in de buurt waaronder Hotel Jezero met 210 kamers. De hotels zijn wel aan de prijzige kant omdat ze zo dichtbij het park liggen. Je kunt er ook voor kiezen om een privé accommodatie te boeken wat veelal goedkoper uitvalt. Een mooie plek is bijvoorbeeld het kleine plaatsje Korenica ten zuiden van de watervallen op zo’n 5km afstand.Bekijk hier een aantal accommodaties.

Handige info

  • Draag comfortabele schoenen, je zult heel wat kilometers lopen en ondanks de aangelegde routes is het aan te raden om op schoenen te lopen (niet op slippers).
  • Het park is erg schoon. Verzamel je afval en deponeer dit netjes in de prullenbak.
  • Er zijn verschillende plekken waar je kunt eten en drinken kunt lopen maar toch is het handig om zelf ook iets mee te nemen. Denk aan een fles water, broodje of fruit.