Op vakantie in Hvar

Hvar is een bergachtig eiland met relatief slechte wegen. Hvar zelf is wel goed bereikbaar, via Stari Grad ligt een goed begaanbare weg. Het toerisme op Hvar is sterk ontwikkeld en er zijn hier vele voorzieningen op dit gebied. Hvar kent goede stranden en tevens lavendelvelden. De ondergrond van het eiland bestaat voornamelijk uit kalksteen. De lavendelvelden zijn goed te ruiken op dit eiland evenals de geuren van rozemarijn en salie.

De beste stranden, waar je heerlijk bij kunt komen na een avondje feesten, zijn het kiezelstrand van camping Vira en de stranden van de Pakleni Otoci (Pakleni eilanden) met haar prachtige baaien (er varen ieder kwartier motorboten van Hvar naar de eilanden).

De stad Hvar heeft geen overvloed aan zand- en kiezelstranden, maar misschien is het juist wel beter zo. De meeste zon zoekers nemen de boot naar de Pakleni eilanden of huren een bootje om zelf een verlaten strandje in één van de vele ongerepte baaien op te zoeken. Op deze manier wordt het in de stad niet al te druk.

Het is erg handig om op het eiland een auto of scooter tot je beschikking te hebben en er zijn meerdere bedrijven die auto’s en scooters verhuren. Sommige van de wegen die de plaatsen op het eiland met elkaar verbinden zijn in uitstekende staat maar er zijn ook wat wegen die wel een opknapbeurt kunnen gebruiken, of die veel scherpe haarspeld bochten bevatten. Bereid je dus goed voor zodat je weet wat je kunt verwachten.

Aan de ene kant is Hvar een jachthavenparadijs en celebrity hotspot waar de rijken komen feesten. Aan de andere kant is het eiland ook erg ongerept. Weg van de feestjes, disco’s en wijnbars, vind je een eiland vol lavendelvelden, luie honingbijen, boerderijen, fruitbomen en ingedommelde hoeves… Een plek die doorheen de eeuwen maar weinig veranderd is.

In het noorden van Hvar vind je Stari Grad, wat letterlijk oude stad betekent. En dat niet alleen; het stadje is ook echt oud, stokoud.

Op deze plek zijn de oudste resten van menselijke activiteiten op het eiland (én op alle Adriatische eilanden bij elkaar) gevonden. O.a. dit heeft ervoor gezorgd dat het plaatsje en de omliggende vallei sinds 2008 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan.

Wat je niet mag missen is het centrum? Neem o.a. een kijkje bij de overblijfselen van Romeinse zomerhuizen, de Sint Ivan kerk, de 16e-eeuwse villa van dichter Petar Hektorovic, de Sint Stjepan kerk en het 15e-eeuwse Dominicaanse klooster.