logo_nav

Op vakantie in Zadar

Zadar is een havenstad aan de Adriatische Zee. Vroeger was Zadar de hoofdstad van Dalmatië en telt inmiddels meer dan 82.000 inwoners. Vanaf Utrecht is het bijna 1600 km rijden, maar ook per vliegtuig is Zadar erg goed bereikbaar. Het grote regionale vliegveld ligt net buiten de stad en heeft een goede verbinding met het centrum. Zowel per openbaar vervoer als per taxi of huurauto. De stad is rijk aan historische bouwwerken, zoals de Venetiaanse stadspoort en stadsmuur. De laatste jaren is Zadar een steeds populairdere vakantiebestemming voor toeristen die Dalmatië willen ontdekken geworden.

Centrum van Zadar

Het historische centrum van Zadar is autovrij en daarmee ideaal voor een avondwandeling door de smalle romantische straatjes. Aan de hoofdstraat ‘Kalelarga’ zijn veel terrasjes en kleine restaurants te vinden. In de zomeravonden zijn er veel kleine winkeltjes en boetiekjes open die de straatjes van het centrum veel sfeer geven. De pre-romaanse kerk St. Donat is ‘s avonds prachtig verlicht en wordt omringd door een grote open vlakte met uitzicht op zee. Voor een klein bedrag kun je via de vele trappen de top van de kerktoren bekijken met een panorama uitzicht over het hele centrum.

Vanaf het westelijke deel van het centrum kijk je uit op de Adriatische zee en kun je in de zomer genieten van de mooie zonsondergang. Op de oever ‘Riva’ vind je het zeeorgel en de ‘groet aan de zon’ oftewel ‘Pozdrav Suncu’. Een glasplaat met een diameter van 22 meter welke via zonne-energie wordt opgeladen. In de avond is het een lichtshow van ledverlichting te zien met verschillende kleuren en patronen. In de chromen ring rond de cirkel zijn alle ‘heiligen’ van Zadar gegraveerd. Vlak naast de groet aan de zon klinkt het zeeorgel. Een zeeorgel dat bespeeld wordt door de golfslag van de zee. Via lange buizen klinken verschillende tonen welke in combinatie met elkaar een orgel vormen. Een uniek kunstwerk dat Zadar internationaal op de kaart heeft gezet.

Foša

Als je in zuidelijke richting de Riva volledig afloopt en de hoek omloopt, kom in je in de Foša. Een klein pittoresk haventje met een verlichte stadsmuur. In deze kleine haven bevind zich een bekend visrestaurant waar vers gevangen vis door meesterchefs wordt bereid. Reserveren is vaak nodig, dus mocht je een bezoek willen brengen aan dit restaurant reserveer dan hier.

Accommodaties in Zadar

Zadar is een prachtige stad om kennis mee te maken en voor alle leeftijden geschikt. Ben je bijvoorbeeld op doorreis naar het Zuiden van Kroatië? Dan is Zadar zeker de moeite waard voor een tussenstop of overnachting. Het centrum van Zadar heeft veel kleine B&B’s waar je kunt overnachten. Ook ligt Zadar centraal tussen een aantal campings, waaronder Camping Zaton en Park Soline in Biograd.