logo_nav

Op vakantie in Dubrovnik

De stad Dubrovnik in het zuiden van de provincie Dubrovnik-Neretva in Dalmatië wordt ookwel de “Parel van de Adriatische Zee” genoemd. De stad ligt gelegen onder de berg van Srđ en is één van de belangrijkste trekpleisters van Zuid Dalmatië. Vanaf Split is het ongeveer 3 uur rijden waarbij je het laatste gedeelte langs de kust rijdt. Reis je met de auto vergeet dan niet je paspoort mee te nemen, je rijdt namelijk door een klein stukje Bosnië. Vaak hoef je niet eens je paspoort te laten zien, maar het is wel verplicht om deze bij je te hebben. Vanaf Zadar is het ongeveer 4 uur rijden. Het vliegveld van Dubrovnik ligt op een half uur rijden vanuit het centrum.

Centrum van Dubrovnik

De ommuurde vestingstad Dubrovnik staat ‘terecht’ op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en heeft een rijke geschiedenis die tot op vandaag zichtbaar is in het historische centrum. De stadsmuren zijn gevormd in de 7e eeuw toen kustbewoners vluchtten voor aanvallen van barbaarse invasies. De stadsmuren van Dubrovnik (Gradske Zidine) werden snel gebouwd om de stad te beschermen. De stadsmuren om de stad zijn ongeveer 2km lang en op sommige punten wel 25 meter hoog. Vanaf de stadsmuur kijk je uit over de gehele stad met zijn bekende oranje daken. Natuurlijk kijk je ook uit over de kristalheldere Adriatische zee. De stadsmuren zijn ook met een gids te bezichtigen, deze vertelt over de rijke geschiedenis tijdens een wandeltocht over de muren. Bekijk de wandeltour over de stadsmuren.

Het centrum van Dubrovnik heeft veel binnenpleinen en kloosters. Het Franciscaner klooster is één van de bekendste kloosters en zeker de moeite waard om te bezichtigen, daarnaast kun je ook terecht in het Dominicaanse klooster. Andere trekpleisters zijn het Sponzapaleis en de grote Onofrio fontein en natuurlijk niet te vergeten de kathedraal.

Stranden van Dubrovnik

Direct naast het centrum ligt het Banje strand. Dit is het meeste bekende strand in Dubrovnik maar ook het druksbezocht. Het kiezelstrand heeft een eigen receptie, restaurant, bar en overige faciliteiten. Ook in de avond kun je hier goed terecht voor een drankje op het strand met op de achtergrond een ondergaande zon. Voor het strand ligt een klein eilandje genaamd Lokrum, er varen kleine veerbootjes naartoe als je er wilt zwemmen, dit kost je ongeveer €8,- per persoon.

Het strand van Copacabana (vernoemd naar het legendarische strand in Rio de Jaeiro) ligt aan de Babin Kuk. Dit is het groene gedeelte van Dubrovnik buiten het centrum, gelegen in het westen van de stad. Ook vind je hier het Lapad strand. Dit is een van de grootste stranden in Dubrovnik en heeft een speciale voetgangers zone, veel barretjes en restaurant en biedt genoeg faciliteiten om je de hele dag te vermaken. Een andere optie is het Buza strandje aan de rand van het centrum bij de Buza Bar. Dit is een strandje direct gelegen aan de stadsmuur. Let er wel op dat je hier alleen bij de rotsen kunt zwemmen, niet voor iedereen ideaal. Een bezoekje aan de bar is zeker de moeite waard zowel overdag als ‘s avonds. Je vindt de Buza Bar aan de rand van de stad achter de kathedraal, je moet een klein steegje door om aan de buitenkant van de stadsmuur te komen.

Ben je met de auto in Dubrovnik dan kun je ook buiten de stad goed terecht op het strand. Zowel ten noorden als zuiden van de stad vind je allerlei kleine stranden. Vanaf de kustweg daal je af naar de kust voor een verkoelende duik met een prachtig uitzicht.

Bezoek het Nationaal Park Mljet

Ben je langer in Dubvronik en wil je graag een dag de stad uit dan is een bezoek aan het Nationaal Park Mljet een goede keuze. Het Nationaal park Mljet is een nationaal park in Kroatië, dat het westelijke deel van het Zuid-Dalmatische eiland Mljet beslaat. Mljet is een van de dichtstbeboste eilanden in het Middellandse Zeegebied: 90% van het eiland wordt bedekt door bos, dat bestaat uit aleppodennen en groenblijvende steeneiken. Tot het park behoren ook de beide zoutmeren Veliko jezero en Malo jezero, die via de smalle Vrata Solina met de zee zijn verbonden. Tot de zeldzame flora van het park behoren de boomwolfsmelk, de witte struikwondklaver en de Centaurea ragusina, een korenbloem die naar de nabijgelegen stad Dubrovnik is genoemd. Er worden vanuit de stad verschillende dagexcursies aangeboden maar het prettigst is om in een kleine groep te reizen. Bekijk hier een dagexcursie naar Mljet inclusief transfer van en naar hotel of appartement.

Tips en handige info

  • Het verkeer kan hectisch zijn en de (gratis) parkeerplaatsen zijn vrij schaars. In de ochtend wil het nog wel lukken om gratis te parkeren maar reken erop dat je ongeveer 2 euro per uur kwijt bent bij de betaalde parkeergelegenheden in het centrum.
  • Wandel over de eeuwenoude stadsmuren, bezoek de kathedraal, de groene markt en drink een drankje in de Buza Bar buiten de stadsuur met uitzicht op zee.
  • Bezoek een van de stranden, in het gebied Babin Kuk is het meestal rustiger op strand.
  • In het hoogseizoen is het verstandig om vooraf een accommodatie te reserveren. Bekijk hier de hotels en appartementen in Dubvrovnik.
  • Vlieg je naar Dubrovnik? Reserveer hier een transfer naar je accommodatie, dat is goedkoper dan een taxi.
  • Dubrovnik is in verhouding met de rest van Kroatië een stuk duurder. Desondanks nog zo’n 20 tot 30% voordeliger als andere grote europese steden.

Accommodaties in Dubrovnik

Zoals eerder geschreven is het in het hoogseizoen verstandig om vooraf een accommodatie te reserveren. Wil je wakker worden en direct en duik in zee nemen reserveer dan een appartement of hotel in het westelijk gebied van de stad. Dit groene gedeelte biedt meer comfort en rust. In het centrum zijn verschillende hotels en appartementen te vinden.