logo_nav
WhatsApp Image 2019-11-07 at 09.20.28

Olijven plukken

Het olijven seizoen is weer begonnen en dat betekent ‘lets go to Croatia!’

De reis van Schiphol naar Zagreb was erg spoedig verlopen. Aan boord van het vliegtuig liep alles op rolletjes als er iets was werd ik gelijk geholpen. Dus als eerst een pluim voor de vliegtuigmaatschappij, in dit geval was dit KLM. Aangekomen in Kroatië ben ik opgehaald door een transfer die mij vervolgens naar een groot busstation heeft gebracht. De kosten voor de transfer waren 30 Kuna per persoon. Eenmaal bij het busstation ben ik op de bus gestapt naar Zadar. Dit was een lange busreis maar ik heb me kunnen vermaken met wat Netflix series. De busreis van Zagreb naar Zadar waren 110 Kuna inclusief bagage.

Eenmaal in Zadar aangekomen heb ik gelijk de boot gepakt naar Preko op het eiland Ugljan. Deze boottocht was 15 Kuna. Vanuit Preko heb ik het de bus gepakt naar Banj op het eiland Pasman. De bus ging langs Kali, Kukljica, Zdrelac en Banj.

Een heerlijk weekje in Kroatië 

De volgende dag in de ochtend ben ik begonnen met het plukken van de olijven. De reden waarom ik zo laat ben begonnen op de dag is omdat het in de ochtend te vochtig is om te werken. Met een ladder de boom in en worden alle olijven geplukt en vallen vervolgens op een groot zeil. Helaas was de oogst dit jaar vrij slecht, dit komt omdat het te weinig heeft geregend de afgelopen dagen. Na alle olijven geplukt te hebben moest ik alle olijven van het zeil oprapen om vervolgens in de kruiwagen te dpem. Tot slot worden de olijven gedeponeerd in een grote ton met zout water, in deze bak worden de olijven schoongemaakt. Na het schoonmaken en het wassen worden de olijven naar de fabriek in het dorp gebracht en heb ik de olijven overhandigt aan de fabrikant. Na een aantal uur krijgen we de olijven omgezet in olijfolie terug van de fabrikant.

Tijd om te ontspannen

In het ouderlijk huis (stara kuća) van mijn vader ligt er hout opgestapeld opgeslagen voor de open haard. Dus in de late middag gaat de open haard aan en is het tijd voor wat ontspanning. Helaas moet je rond deze tijd van het jaar voor je eten zorgen. Het zomerseizoen is voorbij en bijna alle restaurantjes zijn dicht. Gelukkig ben ik zelf een topchef in de keuken!

Burn baby burn

De olijfbomen zijn leeg gehaald, dus dat betekent dat de bomen gesnoeid en schoongemaakt worden. De volgende dag zijn we daar mee begonnen. Zo kunnen de olijfbomen goed de winter door. Na het snoeien en schoonmaken van de bomen heb ik alle takken en overtollig hout gesprokkeld en bij elkaar gelegd. Tot slot hebben we alles is de brand gestoken. Nu is alles weer schoon en helemaal klaar voor de winter.